hellevgaard-01.jpg
hellevgaard-02.jpg
hellevgaard-03.jpg

Opskrifter

Grahamsbrød

50 g. gær
6 dl. lun kærnemælk (pas på den ikke blivere for varm, så skiller den)
2 tsk. salt
2 spks. honning
0,7 dl. koldpresset rapsolie
750 g. grahamsmel
ca. 300 g. hvedemel

Gæren udrøres i den lune kærnemælk, heri kommes salt og honning samt olie. Så røres grahamsmelet i til konsistensen er som en tyk havregrød. Til sidst kommes hvedemel i så dejen bliver fast og den æltes godt i gennem.

Dejen hæver efterfølgende i ca. 30 min. ved stuetemperatur.

Efterfølgende deles den i 2 og kommes i forme evt. meldryssede hævekurve og efterhæver i 30-45 min. Bages midt i ovnen ved 200 gr. i ca. 30 min, til brødet er gyldent. Husk hævekurve er kun til at hæve i ikke bage i. Velbekomme.

Hellevgårdrugbrød

Bagt på mel fra Hellevgård. Kornet er dyrket på gårdens marker og fremstillet på eget mølleri.

Melet indeholder ikke melbehandlingsmiddel, hvilket er grunden til den korte holdbarhed, men tilgengæld bevarer brødet naturens farve i stedet for at være kunstigt bleget.

Melet indeholder dele af både kim og skaldele og man bevarer derfor den gode smag af korn og et stort indhold af vitaminer og mineraler i brødet.

Surdej:

1 dl. lunken vand (40 gr.)
½ dl. rugmel
½ dl. hvedemel
10 g. gær

Rør surdejen sammen, og kom den i et glas med tætsluttende låg. Lad den så to-tre dage, til det bobler lystigt.

En klat surdej røres med
1½ l. lunkent vand,
600 g. knækkede rugkerner el. rugmel (hvis man ønsker rugbrød u. kerner)
750 g. grahamsmel
150 g. rugmel
3 spks groft salt

i et stort dejfad, en gryde el. et opvaskefad, det dækkes med et klæde eller låg. Dette skal stå i 24 timer.

Dernæst tilsættes:

½ l. lunkent vand
850 g. rugmel.

En klat dej (ca. 400 g.) kommes i et glas m. låg, drysses med groft salt og sættes i køleskab indtil næste gang. (Det er en god idè at komme glasset i en pose, da surdejen kan hæve og løbe ud af glasset)
Resten hældes i 2-3 oliesmurte forme og hæver under et fugtigt klæde i 4 timer, prikkes med en gaffel, smøres med olie og bages ved 175-200 gr. i ca. 1 – 1½ time. Til kernetemperaturen er 95 gr. denne måles med stegetermometer.

Speltboller (ca. 24 stk.)

50 g. gær
6 dl. lunkent vand
0,7 dl. koldpresset rapsolie
1 spks. honning
3 tsk. salt
350 g. speltmel
650 g. hvedemel

Opløs gæren i det lunkne vand og tilsæt salt, olie og honning. Blandingen røres til gæren er opløst. Speltmelet røres i væsken og til sidst kommes hvedemel i. Dejen æltes godt igennem og sættes til hævning i ca. 30 min. Herefter formes dejen til to kugler, som hver deles i 12 stykker og formes til boller. Bollerne sættes på bageplader og hæver ca. 25 min. og bages herefter i forvarmet ovn ved 200 gr. ca. 15 – 18 min. Afkøles på rist.
Bollerne er sunde og fiberrige og gode til madpakker.

Gode fødselsdagsboller (ca. 24 stk.)

50 g. gær
6 dl. lunkent vand
1 dl. smeltet margarine
4 spks. sukker
1 tsk. salt
2 stk. æg
1 kg. hvedemel

Opløs gæren i det lunkne vand og tilsæt salt, sukker og æg. Blandingen røres til den er jævn og uden klumper. Herefter kommes hvedemel i. Dejen æltes godt igennem og sættes til hævning i ca. 30 min. Herefter deles dejen til 2 kugler, som hver deles i 12 stykker og formes til boller. Bollerne sættes på bageplader og hæver ca. 25 min., pensles med æg og bages herefter i forvarmet ovn ved 200 gr. ca. 15 – 18 min. Afkøles på rist.

BK Rollo

BK Rollo

BK Rollo